Afvallen Zonder jo-jo effect!

Het heeft totaal geen zin om af te vallen, als je binnen enkele weken weer aankomt. De herhaling van het afval en aankom proces heet het zogenaamde jo-jo effect.

Het is zeer frustrerend en de grootste oorzaak van striemen op je lichaam. Wil je afvallen zonder jo-jo effect, moet je het anders aanpakken.

Volg geen rare diëten. Vooral niet omdat het bij anderen zogenaamd heel goed werkt. Verschillende diëten achtereen volgen, legt de basis voor het jo-jo effect. Dieet is enkel goed als je het doet onder controle van een specialist.

De diëtist of voedingsdeskundige kan je erbij helpen om het jo-jo effect te vermijden en anders te doen ophouden. Het draait allemaal om langdurige oplossingen en geen tijdelijke vermageringen.

Het jo-jo effect verdwijnt, wanneer je jouw leefgewoonten aanpast en niet als je een streng dieet volgt of ineens extreem gaat sporten. Uiteraard kan een dieet en wat beweging geen kwaad. Maar wanneer je dit tijdelijk doet en na het vermageringsproces weer je oude leefstijl oppakt, komen de kilo’s er sneller aan, dan dat ze er af gingen. Het jo-jo effect dus.

Het sneller aankomen, breekt de motivatie.

Houd er rekening mee een zwaar dieet is enkel handig als je tijdelijk een paar kilootjes wilt vermageren. Voor een speciaal gelegenheid of zo. Maar heb je overgewicht, dan zal een zwaar dieet niet werken.

Het is niet verantwoord om te veel ineens af te vallen. Je lichaam kan het niet aan. Een glucose te kort geeft je het gevoel, dat je te weinig eet. Je bent dus allang blij als de dieetdagen voorbij zijn. Je haalt het meteen weer in. Zo is het jo-jo effect niet te vermijden.

Wil je blijvend vermageren, laat het dan geleidelijk gebeuren. Haast heeft geen zin, als het niet werkt voor jou. Stop niet ineens met eten, of ga niet opeens uren trainen in een week. Plan je sportactiviteiten en deel je maaltijden over 5 porties op een dag. Kies je tussendoortjes goed uit.

Vervang calorierijke etenswaren met caloriearme. Drink voldoende water. Lukt het niet alleen, schakel hulp in. Specialisten hebben de kennis en maak hier gebruik van.

Laat het jo-jo effect je motivatie niet verpesten.

Plaats een reactie